donderdag 30 september 2010

Circle of live

Bij deze een verslag van een van de vele gamedrives die we gedaan hebben. Lijkt me wel leuk zodat jullie er een beeld bij krijgen van het leven in de bush. We zitten in de Gomo Gomo Game lodge, in het Timbavati Private Reserve gelegen in het Kruger NP. Elke morgen worden we om 5 uur gewekt voor de morgen gamedrive. Lange en vermoeide dagen dus! Om 6 uur, net voor zonsopgang, rijden we met de landrover het gebied in. Dit is inmiddels onze 3e dag hier en we hebben de luxe dat we met z'n tweetjes rijden incl. ranger en tracker. De vorige gamedrives hadden we helaas geen 'grote katten'gezien en dat was voor een aantal gasten reden om maar een keer uit te slapen. Tja, het is geen dierentuin en elke dag is anders! En ik ga gewoon voor alles en zie de roofdieren als een bonus. Zoals genoemd hebben we een ranger aan boord die de landrover bestuurd en contact heeft met zijn collega's via mobilofoon en een 'tracker' die de sporen leest en dieren zoekt. De zon begint inmiddels aan kracht toe te nemen en kan mijn fleecejacket uittrekken, de nachten zijn namelijk nogaal fris in deze tijd van het jaar. Het voorjaar is namelijk net begonnen in Zuid Afrika. Na een uurtje rijden wordt er gestopt, de tracker heeft verse sporen gevonden van een jachtluipaard (cheeta)gevonden. Bij nader inzien gaat het om twee stuks, en wel om twee jonge mannetjes!


De ranger en tracker verlaten de auto om de sporen te volgen. De ranger neemt voor de zekerheid een geladen geweer mee...
Na een tijdje komen ze terug met goed nieuws, ze hebben een dode impala gevonden waaraan gegeten was. We rijden naar het kadaver en zien dat er nog weinig over is van de impala. Iets verder spotten we dan ook de twee jachtluipaarden. Ze liggen uit te buiken op een termietheuvel. Geweldig wat een gezicht en de adrenaline slijgt!



Voorzichtig rijden we naar de jachtluipaarden toe en kan nu dan ook de eerste opnames maken van deze snelste jagers van Afrika.Door hun prachtige vacht gaan ze goed op in de omgeving, want ik moest eerst goed kijken waar ze lagen! Effectieve camouflage hebben ze. Ze hebben afgelopen nacht deze impala gevangen en zijn natuurlijk vermoeid van de inspanningen, waardoor ze goed te benaderen zijn. Het bloed zit nog aan de vacht! Jachtluipaarden eten snel, want ze moeten vaak de prooi afstaan aan leeuwen en hyena's. Al gauw zie je de eerste gieren boven het kadaver in de lucht cirkelen, de puinruimers van de bush! Na de nodige opnames van de jachtluipaarden gemaakt te hebben rijden we weer terug naar het kadaver. Ik wilde graag opnames maken van de invliegende gieren.






Al spoedig komen de eerste gieren op het kadaver af, wat natuurlijk mooie aktiebeelden opleverd.Een machtig gezicht als deze bakbeesten op je af komen vliegen! Als eerste zijn de witruggieren ter plaatse gevolgt door aan aantal kapgieren. Ook komt er nog een kaapse gier zich in de strijd mengen, waar de andere gieren toch wel ontzag voor tonen. Na een halfuurtje is er van het kadaver niets meer over en blijven er dan ook nog alleen maar een paar botten en een schedel over! Wel een unieke ervaring om dit allemaal van dichtbij te kunnen meemaken. Met een tevreden gevoel reden we weer terug naar de lodge voor het ontbijt. En dat smaakte heel goed...






Meer opnames op mijn website.

woensdag 22 september 2010

Zuid Afrika


Blyde River Canyon

Afgelopen weekend zijn we weer terug gekomen van een 3-weekse rondreis door Zuid Afrika. Vaak wordt gezegt: wie eenmaal in Afrika is geweest komt nog een keer terug. Nou dat klopt, ook wij hadden de drang om nog een keer weer terug te gaan naar dit fantastische land. In 2003 gingen we voor de eerste keer en hebben we van Johannesburg naar Kaapstad gereden. Een vermoeiende maar geweldige rondreis. Nu hebben we gekozen om niet te veel in de auto te zitten en meer de tijd te nemen om te genieten. Ook nu begonnen we in Johannesburg om daarna door te rijden naar het Kruger NP, waar we een week besteden om wildlife te spotten en te fotograferen. We hebben in het Kruger NP in private game reserves overnacht, de Gomo Gomo Lodge in Timbavati en de Elephant Plains in Sabi Sands, waar we ook game drives 2x daags deden. Verder hebben we overnacht in Berg en Dal, Crocodile Bridge en Skukuza. Hier hebben we met onze huurauto rondgereden om wild te zoeken. Geweldig om weer oog in oog te staan met olifanten, neushoorns, nijlpaarden, zebra’s, impala’s, leeuwen en luipaarden. En natuurlijk ook de vele vogelsoorten die je hier kunt waarnemen mag je niet vergeten. De magische roep van de afrikaanse visarend blijft geweldig om te horen! Het blijft een unieke ervaring om rond te rijden in de bush en geluiden te horen die de dieren produceren, de geur te ervaren en het gedrag van de dieren te bestuderen. Het fotograferen van deze dieren blijft een echte uitdaging. Vaak zitten ze verscholen in de bush, zitten ze te ver weg, is het licht niet goed of gaan ze op de vlucht. Maar als het dan een keer lukt om een dier goed te fotograferen in zijn natuurlijke omgeving is de voldoening groot. Na het Kruger NP zijn we via de Blyde River Canyon via Swaziland naar St. Lucia aan de Indische Oceaan gereden. Hier hebben we de wetlands met zijn nijlpaarden en krokodillen bezocht en het Hluhluwe/Umfolozi NP. Hierna zijn we naar de Drakensbergen gereden waar we 3 nachten hebben doorgebracht in het Giants Castle Nature Reserve. Hier hadden we een dag de schuilhut gereserveerd om de daar aanwezige kaapse gieren en lammergieren te fotograferen. Daarna zijn we weer naar Johannesburg gereden om weer terug te vliegen naar Nederland. In totaal hebben we 4000 km gereden en heb zo’n 150Gb aan foto’s op mijn imagetank staan. Een hele klus dus om de foto’s uit te zoeken en te bewerken. Natuurlijk belanden veel opnames in de prulenbak, maar het blijft natuurlijk nagenieten als je de foto’s weer terugziet. Ik heb alvast een paar opnames bewerkt die ik jullie hier laat zien. De komende tijd laat ik jullie dus meegenieten van onze reis door Zuid Afrika. De meeste opnames plaats ik op mijn website van tijd tot tijd. Veel kijkplezier!




olifanten bij drinkplaats in Sabi Sands, Kruger NP




witte neushoorns Timbavati, Kruger NP