zondag 29 juli 2012

De blauwe parel


Regelmatig bezoek ik de vogelkijkhut bij de Oelemars om er de aanwezige vogels te observeren en te fotograferen. Het is vlak bij mijn huis, dus ook als ik wat minder tijd te besteden heb is het een leuke uitvalsbasis. Er zijn dagen dat er niet veel te zien valt buiten de 'gewone' soorten als wilde eend,aalscholver, grauwe gans, fuut en meerkoet. De laatste tijd kun je regelmatig weer wat steldlopertjes zien zoals de kleine plevier en oeverloper. Doordat het hoge gras en onkruid op de eilandjes voor de kijkhut is weggemaaid, laten deze vogels zich weer regelmatig zien. Ook de kleine karekiet die voor de kijkhut in het riet heeft gebroed laat zich vaak zien, net als de oeverzwaluwen. Maar de gast die het meest tot de verbeelding spreekt is toch wel de ijsvogel. Die mooie blauwe parel die je met enige regelmaat over het water ziet scheren. Af en toe laat hij of zij zich beter bekijken door op de door mij geplaatste tak voor de kijkhut te gaan zitten. Als ie bovenop de tak gaat zitten werkt de groene achtergrond van het eiland helemaal mee voor een geslaagde foto. Een aantal ochtenden heb ik de kijkhut bezocht voor de ijsvogel. Meestal tevergeefs. Hij liet zich niet zien, of raakte de tak even aan om weer verder te vliegen.... Maar als hij of zij, ja er vliegen er meerdere rond, toch op de tak ging zitten leverde het wel weer een paar leuke opnames op. Het blijft aanstekelijk om deze prachtige vogel te fotograferen. Hopelijk komen ze de aankomende winter door zodat we er nog lang van kunnen blijven genieten!
Alle opnames gemaakt vanuit de vogelkijkhut met 500mm vanaf een rijstzak.

                                            aalscholver
                                            blauwe reiger
                                             kleine karekiet

                                             ijsvogels





maandag 9 juli 2012

Grauwe klauwier en steenuiltje

Regelmatig ga ik even naar het Haaksbergerveen om daar vogels te spotten. Nu was daar recent een paartje grauwe klauwieren gezien en die wilde ik zelf ook wel eens waarnemen. Deze zomergast zie je tenslotte niet dagelijks. Het is een schaarse broedvogel die in Nederland op de rode lijst voorkomt. Hij heeft ook de gewoonte gevangen prooien als voedselvoorraad op te prikken aan doornen of prikkeldraad. Vanuit de auto hield ik een tijdje het gebied in de gaten waar de grauwe klauwier zich moest ophouden. Hij liet zich even zien, op het prikkeldraad, wat voor een foto niet echt fraai is natuurlijk. Maar dat is beter dan helemaal niets en ze zitten nu eenmaal vaak op het prikkeldraad. De tijd verstreek en het licht begon al wat harder te worden. Ik besloot maar verder te gaan rijden en pakte de camera weer in mijn tas. Ik was net een paar meter weggereden toen ik in mijn ooghoek de grauwe klauwier op een takje van een jonge eik zag zitten! Gelijk de auto weer in z'n achteruit en de camera weer uit de tas gehaald. Lens met converter erop en gelukkig bleef hij zitten. Ondertussen was het ook bewolkt geworden, wat ten gunste kwam voor de belichting. Uiteindelijk kon ik deze prachtige gemaskerde bandiet mooi fotograferen.

                                             vrouwtje grauwe klauwier
                                            vrouwtje grauwe klauwier





Opnames gemaakt met Canon 7D met 500mmF4 en 1.4x converter vanaf rijstzak.

Een stukje verder rijdend zag ik met mijn verrekijker een steenuiltje zitten op een weidepaaltje van een boerenerf. Hij was aan het jagen. Gelukkig kwam hij mijn kant op gevlogen en landde voor mij op een paaltje, waar hij weer het weiland afspeurde. Rustig de auto in positie gebracht zodat ik wat opnames kon maken van dit prachtige uiltje. Hij trok zich niets van mijn aanwezigheid aan en ging ongestoord verder. Zo kreeg ik de gelegenheid om een leuke serie opnames te maken van deze steenuil.
Natuurlijk ging ik met een volle geheugenkaart en tevreden gevoel weer thuiswaards







Opnames gemaakt met Canon 7D en 500mm F4 vanaf rijstzak

Meer opnames staan ook op mijn website.

woensdag 4 juli 2012

Heideblauwtjes en juffers

Het weer werkt de laatste tijd niet echt mee voor ons als natuurfotograaf. Vooral voor macrofotografie is het weer echt bagger.De temperaturen zijn voor deze tijd van het jaar veel te laag, waardoor oa de vlinders laat op gang komen. Ook waait het vaak veel te hard en dat is ook niet bevordelijk voor goede macrofotografie. En als ook nog de zon het laat afweten, dan weet je het wel... Toch ben ik een aantal keren op pad gegaan om toch een poging te wagen. Vroeg de wekker zetten omdat 's morgens de insecten, vlinders etc. nog niet bewegelijk zijn en je ze dus makkelijker kunt benaderen. In het natuurgebied het Duivelshof, vlakbij mijn woonplaats Losser heb ik heideblauwtjes gefotografeerd. Deze kleine vlindertjes komen voor zoals de naam al aangeeft op heideveldjes, met name dophei. De mannetjes zijn mooi blauw van kleur, terwijl de vrouwtjes een bruine kleur hebben. De vliegtijd is van juni tot augustus. Het heideblauwtje heeft als status kwetsbaar en is daarom op de Nederlandse rodelijst geplaatst. Ondanks de weersomstandigheden heb ik toch wel een leuke serie opnames naar mijn tevredenheid kunnen maken.




                                           vrouwtje
                                                
                                           mannetje
                                     



Langs een beek heb ik een aantal opnames gemaakt van juffers. Het blijft voor mij wel erg lastig om de juffers op naam te brengen. Ze lijken allemaal erg veel op elkaar. Fotogeniek zijn ze echter wel door de prachtige kleuren. Heb ook een paringswiel van twee lantaarntjes vast kunnen leggen.
Alle opnames gemaakt uit de hand met een Canon 40D i.c.m een Tamron 90mm F2.8 macro.